Wat een teleurstelling!
Tot 30 september zijn nagenoeg al onze accommodaties bezet. Nu dat het eind van het seizoen in zicht is, hebben we de nodige ervaring opgedaan in de wondere wereld van vakanties en veel gedesillusioneerde gasten te woord gestaan. Vandaar dat we heel nobel één en ander onder elkaar hebben gezet om teleurstellingen onder vakantiegangers voortaan zoveel mogelijk te voorkomen. Handig voor iedereen die (over een paar weken) alweer een vakantie gaat boeken voor 2019 (onze tips zijn natuurlijk toegespitst op camping/glamping vakanties, maar gelden in de basis overal voor).
De boekingen voor volgend jaar stromen hier al een tijdje binnen en bij de andere reisorganisaties is het niet anders. De Dog Mobile Homes van Selectcamp zijn in de zomer van 2019 zelfs al bijna volgeboekt. Logisch, daar zijn er maar twee van! en de Dog Camp op Union Lido is op geen andere camping in die geweldige hoedanigheid te vinden. Onze andere accommodaties zijn niet bijster bijzonder, maar op Union Lido verkopen deze dus vanzelf en dat brengt ons gelijk bij tip 1:
#1 Ken de specifieke campingregels
Wees op de hoogte van de specifieke regels van de camping. Zeker aan de Adriatische kust zijn de campings doorgeslagen qua regeltjes , en ja: ze kunnen het zich permitteren. Gasten komen toch wel. Die houding van het campingpersoneel (en de winkeliers in Venetië!) blijft niet onopgemerkt bij onze gasten. In het begin van het seizoen hadden wij nog de hoop dat de manier waarop gasten zouden worden behandeld, beter zou zijn dan de wijze waarop wij te woord werden gestaan… helaas. al moet wel worden gezegd dat je af en toe ook een behulpzame medewerker kunt treffen!
Terug naar de regels: die verschillen per camping. Ook past een camping regels aan bij aanvang van een nieuw seizoen, of zelfs tijdens het seizoen.
Op onze camping mag je tijdens de siësta, tussen 13:00-15:00 uur het terrein niet op- en af met de auto. Bij een andere grote camping, een paar kilometer verderop mag dit wel maar zijn juist de zwembaden tijdens de siësta gesloten. Een gast van ons had toch echt liever gehad dat de zwembaden tijdens de siësta waren gesloten op Union Lido. Tsja, zo heeft iedereen zijn voorkeuren. Als dit dermate belangrijk is voor het slagen van jouw vakantie, verdiep je!
Op camping A krijgen gasten de paspoorten direct terug na betaling van de toeristenbelasting tijdens de check-in. Op Union Lido blijven de paspoorten gedurende het gehele verblijf bij de hoofdreceptie liggen en krijgen gasten deze pas terug als ze het campingterrein daadwerkelijk verlaten. Door die regel hebben wij hier in juli en augustus dagelijks ‘les’ gehad van onze wereldwijze, assertieve landgenoten over de nieuwe Privacy wetgeving. Iedere Hollander had hier wel een cursus op het werk over gevolgd en oreerde daarover. Deze gasten hadden helaas niet de recensies van 2017 en 2018 gecheckt waarin de paspoorten-issue breed wordt uitgemeten. En wij maar knikken, en gasten gelijk geven, want ja wij zijn ook Hollanders en snappen het probleem helemaal: het BSN nummer. En nee, we hadden niet onder een steen geleefd en kwamen niet net van school (compliment wel elke keer voor onze jeugdigheid).
Sterker nog, beste landgenoten: AVG of niet: vóór mei 2018 mocht u ook al nooit uw paspoort afgeven, dat is eigendom van de staat; altijd zo geweest. En dan mag het nieuwe Europese wetgeving betreffen. Iedereen weet intussen toch wel hoe Europa 1 is? Precies dat. Denk maar niet dat Italianen een uitzondering maken voor de welbespraakte, resolute gasten uit Nederland. Zoals we al schreven: voor u 10 anderen die op de bonnefooi hier aankomen en op het veld voor de camping staan te wachten tot er een plekje vrij komt op Union Lido.
Wat ons dan wel weer doet verbazen… dat de Nederlanders het onacceptabel vinden dat de Italianen zich niet aan de nieuwe Europese wetgeving houden, terwijl het juist die Nederlanders zijn die de andere regels van de camping breken.
Dus: ga je naar de Italiaanse Adriatische kust, houd rekening met de siësta. Plan jouw aankomst vóór 13:00 uur, of na 15:00 uur om te voorkomen dat je na een lange reis nóg twee uren moet wachten voordat je de camping op mag.
O, en als je toch om 10.00 uur de camping oprijdt, verwacht dan niet dat de accommodatie al is schoongemaakt. Als gast heb je tenslotte ook tot 10:00 uur de tijd om deze te verlaten, en er moet ergens tussendoor ook nog worden schoongemaakt. Het is een ‘risico’ als je ijs meeneemt van de supermarkt of vlees dat volgens jou de koelkast in moét. Als je om 10:00 uur direct in jouw accommodatie terecht kan, dan heb je gewoon superveel mazzel. Verreweg de meeste reisorganisaties hebben hun op voucher een check-in tijd vanaf 15:00 uur staan. Gratis tip: lees de voucher goed voor vertrek, wie weet staat er meer handige informatie op!
#2 Weet wat je boekt
Behalve de specifieke regels van de camping, zijn er verschillende reisorganisaties aanwezig met elk hun eigen aanbod. Zowel qua type accommodatie als qua services. Boek je in 2019 bij Selectcamp en zat je in 2018 in een Roan of Eurocamp accommodatie? Ga er dan niet vanuit dat alles nagenoeg op dezelfde manier geregeld is. Zijn de handdoeken en bedlinnen bij de reissom inbegrepen, ter plekke ook te verkrijgen of kan ik die alleen bij boeking bestellen? En huur ik die dan? Want als het bedlinnen eigendom wordt, kun je je voorstellen dat het materiaal niet bijster goed is. Dus ben je allergisch voor polyester? Let dan extra goed op!
Wat een uitzoekerij! Jaja, het is wat….op vakantie gaan. Je betaalt een hoop geld, hebt er het hele jaar naar toe geleefd, en die hoge verwachtingen. Als je je dat als zelfbewuste vakantieganger beseft, dan verdiep je je vooraf natuurlijk grondig om teleurstellingen te voorkomen:
- Locatie: Iedere reisorganisatie biedt verschillende type accommodaties aan op diverse plekken verspreid over de camping. Dit is allemaal terug te vinden op de gedetailleerde plattegronden en is voor sommige gasten essentieel. Dus bekijk deze vóór boeking. Bijvoorbeeld i.v.m. de loopafstanden in de hitte op deze 1,5 km brede camping. En wat te denken van de opgegeven preferenties? Als er twee gezinnen naast elkaar willen verblijven maar een ander accommodatietype hebben geboekt, dan kan het zo zijn dat die accommodatietypen erg ver uit elkaar liggen.
- Indeling: boek je met zes personen een accommodatie waarin vijf bedden staan? Dan kun je de klok erop gelijk zetten dat de zesde slaapplek een niet-comfortabele bank is en er niet altijd ruimte is om een stretcher in de mobile home te plaatsen, tenzij je de eettafel eruit haalt…
#3 Wees realistisch
Des te hoger de verwachtingen, des te groter de teleurstelling. Ja, je betaalt de hoofdprijs hier. Zeker in het hoogseizoen, hoe lullig dat ook is. We weten allemaal dat reisorganisaties cashen in de maanden juli en augustus, maar dat betekent niet dat het vakantieoord die maanden verandert in een paradijs.
- Bedenk goed dat foto’s slechts een impressie zijn en gemaakt met een groothoeklens van de nieuwste versie van het betreffende accommodatietype. Dat je vorig jaar op camping A een nieuw exemplaar aantrof van een bepaald accommodatietype, geeft geen garantie dat je dit jaar op camping B (geboekt bij dezelfde organisatie) ook in een nieuwe accommodatie verblijft.
- Accommodaties kunnen gewoon niet tip-top in orde zijn. Dat is geen smoes om niet te hoeven werken, maar de werkelijkheid. Het betreft hier niet de noodzakelijke voorzieningen die moeten functioneren, zoals de geiser, douche, WC en airco, maar bijvoorbeeld een leeslampje bij het bed dat moet worden vervangen.
Besef dat accommodaties continu bezet zijn gedurende het gehele seizoen: jouw voorgangers konden het wel niet nodig vinden dat er iets gerepareerd moest worden waardoor wij de accommodatie niet hebben kunnen betreden. En op drukke wisseldagen staan de accommodaties dermate kort leeg dat we nauwelijks de kans krijgen om alle voorzieningen te controleren en niet-urgente fixings uit te voeren, want ja….iedereen wil tenslotte graag zo snel mogelijk zijn accommodatie in. Vaak worden gebreken ook niet eens gemeld (uit angst voor borg inname?) en komen wij er tijdens de globale inspectieronde niet achter. Een magnetron die niet draait; dat testen wij niet. Schuift de WC-bril? Toiletteren doen we thuis. Mist er een lat van een lattenbodem? Wij gaan niet op elk van de vijf bedden van al onze zeventig accommodaties liggen. Was het maar waar, dat zou een chill baantje zijn! Oftewel, een ‘meldplicht’ is zo gek nog niet, ook al ben je op vakantie én heb je een hoop geld betaald. Pluspunt: zo kom je ook nog eens in contact met elkaar!
#4 Socialize!
- Voortbordurend op de alinea hiervoor, communiceer! Niet alleen met de andere vakantiegangers, ook met de medewerkers ter plaatse: wij kunnen jou helpen. Een klacht indienen bij kantoor, 1400 km verderop zonder dat de medewerker ter plaatse enige notie heeft van jouw probleem…daarmee bereik je geen welwillendheid op de plek waar het gereedschap ligt te wachten om iets te repareren.
- Loopt of fietst de medewerker van de reisorganisatie voorbij en heb je hem/haar nodig? Roep dan niet op z’n Duits met een simpelweg indringend ‘hallo!!’ Nog los van de Hallo Deutschland-allergie, er zijn zoveel geluiden op de camping en het kan ook goed zijn dat wij onderling in gesprek zijn, over werk… Neem gerust de moeite om van de veranda af te komen en een paar stappen onze richting op te lopen. Dat praat makkelijker dan naar elkaar schreeuwen over straat wanneer er ook nog Zumba-muziek uit de speakers schalt, een vuilniswagen langsrijdt en er buiten de camping ambulances voorbij razen.
- Benut het aangegeven receptie uur. Dat klinkt misschien oubollig, maar werkt super effectief: op dat moment is daar iemand aanwezig om te helpen. Opvallend hoe wij twee keer per dag tijdens dat uur staan wortel te schieten en zodra we in ‘onze straten’ komen er van alles urgents aan de hand blijkt te zijn… zonde van dat receptie uur! we hadden dan graag de fixings gedaan; zijn wij ook eerder klaar!
- Word niet te amicaal als jouw accommodatie zich dichtbij de woning van medewerkers bevindt. In een noodgeval kun je natuurlijk best jouw hoofd tussen onze schutting doorsteken en om hulp roepen, maar voor een latje dat is afgebroken van het veranda-hek, ehhhh…nee meld dat maar een keer als je langs onze receptie loopt.
#5 Altijd blijven opletten
Ook al ben je op vakantie, een beetje nadenkwerk blijf je altijd houden. Dat scheelt je gewoon tijd en onrust. Gekscherend wordt hier onder de couriers wel eens gezegd dat de vakantiegangers hun verstand voor de poort laten liggen, en dat lijkt er soms wel op. Heb je de reissom voor vertrek betaald aan de reisorganisatie? Dan betaal je alleen de toeristenbelasting van een paar centen ter plekke aan de camping. Als jij dan zonder een vraag te stellen i.p.v. €24,- voor 10 dagen €900,- aftikt en vervolgens naar ons toekomt om aan te geven dat dit niet kan kloppen, dan is dat natuurlijk de verkeerde volgorde. Prettig en snel is anders, aangezien wij ook gewoon opnieuw in de rij moeten tussen de vakantiegangers om dit op gehelderd te krijgen: de camping medewerker bleek te hebben begrepen dat je op een kampeerplek van de camping zelf had gestaan. Foutje.
Natuurlijk kan ook jij een dommigheid begaan. Dat gebeurt en moet niemand ervan weerhouden te vertellen dat hij/zij iets verkeerd heeft ingeschat tijdens de laatste vakantie. Voor redelijke gasten, proberen we teleurstellingen dan ook altijd te verzachten waar we dat kunnen. Want hè: vakantie is één van de belangrijkste momenten van het jaar! Welke fout heb jij ooit begaan tijdens je vakantie?
PS We hebben het hier nog steeds naar onze zin hoor 😉 vinden het zelfs jammer dat het zomerseizoen ten einde loopt 🙁
Wanneer ik op 11-09-2018 voor een paar dagen bij jullie heb gereserveerd zal ik proberen alle genoemde dingen die jullie zo mooi omschreven hebben niet aan de orde te stellen en tevreden zijn met de dingen die jullie mij gaan aanbieden. Ik heb er alle vertrouwen in en verheug me er op jullie weer in de levende lijve te ontmoeten na 6 maanden. Groetje en tot dan Nanne
Haha wij ook! 🙂 En we vallen best mee, zijn bij lange na de strengste niet. gasten hebben er geen idee van hoe wij ze matsen; bbqs reinigen, koelkasten leeghalen en de accommodaties bezemschoon opleveren aan het schoonmaakbedrijf. Jullie gaan het meemaken. Tot snel!!
Wat een verhaal, durf ik nog wel?
Ja hoor, tot ziens.
Groet, Klaske
inderdaad… we hebben een best verhaal geschreven! gelukkig schrikt het niet af, tot bijna!
Uhm. Vakantieman, gezellig he? 😉
Hahaha dat we Rob Geus nog niet op bezoek hebben gehad hier! ook John Williams heeft zich helaas nog niet gemeld…